El 5 de juny celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient, una jornada establerta per les Nacions Unides per conscienciar sobre la necessitat de protegir i millorar el nostre entorn. Des de la seva creació el 1972, aquest dia ha servit per posar en relleu problemes ambientals i impulsar accions globals. Tot i això, la complexitat i la difusió dels termes “medi ambient” i “sostenibilitat” han donat lloc a una realitat més ambigua, on la línia entre el compromís autèntic i el màrqueting s’ha tornat pràcticament indistingible.
Aquest any, l’Aràbia Saudita ha estat seleccionada com a país amfitrió del Dia Mundial del Medi Ambient. Aquesta decisió ha generat polèmica, ja que el país és conegut per ser un dels majors exportadors de petroli del món, amb una economia fortament depenent dels combustibles fòssils. Aquesta contradicció posa de manifest la hipocresia latent en molts discursos ambientals actuals.
És evident que la sostenibilitat s’ha convertit en una necessitat urgent per a la supervivència del planeta. No obstant això, l’ús d’aquest terme sovint s’ha pervertit en nom del màrqueting i el blanqueig verd, emprat constantment per algunes marques i alguns governs. Les empreses i països sovint fan grans declaracions sobre els seus esforços ambientals justament perquè són conscients que part dels seus ingressos i negocis depenen de continuar explotant els recursos naturals.
També és veritat que, malgrat la seva reputació, l’Aràbia Saudita ha començat a prendre mesures cap a la sostenibilitat. Iniciatives com la “Saudi Green Initiative” i el projecte NEOM són exemples d’esforços per reduir les emissions de carboni, augmentar les àrees verdes i invertir en energia renovable. Aquestes accions són passos en la direcció correcta que justifiquen d’alguna manera la seva designació, sempre que no ens fixem gaire en el seu grau d’implementació o la relació d’aquesta regió amb els drets humans…
El fet que l’Aràbia Saudita sigui l’amfitriona del Dia Mundial del Medi Ambient aquest any és un clar exemple de la dualitat que envolta la sostenibilitat avui dia: una combinació d’esperança i necessitat, però també de màrqueting i engany.
És crucial donar suport a les iniciatives positives, encara que provinguin de països amb historials mediambientals qüestionables. Aquest suport pot fomentar més accions sostenibles i crear una pressió positiva perquè aquests països accelerin els seus esforços. Així, tot i les crítiques justificades, és important reconèixer i empoderar els avenços cap a la sostenibilitat.
El Dia Mundial del Medi Ambient ens recorda que la lluita per un futur sostenible és complexa i plena de matisos. La presència d’hipocresia no ha de desmerèixer la importància d’aquesta causa ni la necessitat d’acció immediata. Al contrari, ens ha de servir per analitzar críticament les iniciatives ambientals, separar el màrqueting de les accions reals i empoderar aquells que, malgrat les dificultats, prenen passos genuïns cap a la sostenibilitat.
En definitiva, la sostenibilitat i la protecció del medi ambient continuen sent termes perfectament vigents i d’una rellevància indiscutible per al nostre present i futur. A mesura que celebrem aquest dia, hem de mantenir una mirada crítica però també esperançada, treballant conjuntament per construir un futur verd i lliure d’escenificacions.
Marc Iserte Centelles
Ambientòleg. Tècnic de projectes de BMS Consultoria Estratègica