La sessió de networking de Hive Five ha acollit una vintena de participants en una xerrada sobre la petjada de carboni, a càrrec de José Gismero, cap de projectes de BMS Consultoria Estratègica, i amb la col·laboració de Carles Miquel, director de l’Oficina d’energia i del canvi climàtic del Ministeri de Medi Ambient del Govern d’Andorra.
Jose Gismero ha explicat la petjada de carboni a partir de la importància de la presa de consciència en l’àmbit internacional i com a factor clau contra el canvi climàtic. Concretament, ha comentat que a Andorra les conseqüències del canvi climàtic són més rellevants per tractar-se d’un territori de muntanya. També ha explicat que “Andorra és un país força depenent energèticament, ja que només produeix el 24% de l’energia que consumeix”.
Entre els beneficis i avantatges que representa per a les empreses reduir la petjada de carboni, Gismero ha destacat el bon posicionament de marca amb la conseqüent retenció i atracció del talent que suposa. També el valor de l’RSC, cada vegada més preat com a valor diferencial. I, finalment, un factor econòmic, ja que es redueix el consum energètic i, per tant, les despeses.
Al segon networking session organitzat per Hive Five han participat una vintena de persones representants d’empreses i organitzacions d’Andorra
Gismero ha explicat com es calcula la petjada de carboni a partir de comptabilitzar les emissions directes (combustió) i les indirectes (consum elèctric). Però BMS Consultoria Estratègica va més enllà del càlcul i genera un procediment per reduir els consums que repercutiran en les emissions finals. Segon Gismero, “es tracta d’un full de ruta per aconseguir uns objectius amb unes inversions, perquè la clau és reduir les emissions en origen, no compensar”.
Compensació amb projectes del Principat
Les persones assistents a la sessió de networking han conegut també de primera mà el reglament recentment aprovat pel Govern d’Andorra de crear un mercat nacional de carboni per impulsar i promoure projectes sostenibles de país. Carles Miquel, director de l’Oficina d’energia i del canvi climàtic, ha explicat que “fer la compensació a través d’un mercat nacional afavorirà projectes de País” i que “adquirir emissions permetrà connectar projectes de sostenibilitat amb inversions de ‘crèdit carboni‘”. Els tipus de projectes que poden optar al mercat de compensació seran els “relacionats amb la reducció d’emissions com mobilitat, transport urbà, agricultura, economia circular, lluita contra el canvi climàtic i vinculats a Andorra o amb les línies estratègiques de país”, ha afegit Carles Miquel.
Carles Miquel ha assegurat que “el reglament respon a la voluntat continuada del Govern d’Andorra per lluitar contra el canvi climàtic”.