El Comú de Sant Julià de Lòria ha reduït en un 17% les emissions de gasos d’efecte hivernacle en el període de quatre anys, entre 2018 i 2022. Aquest és el resultat final del càlcul de la petjada de carboni, segons l’estudi que el Comú va confiar a BMS Consultoria Estratègica by BOMOSA i que s’ha donat a conèixer aquesta setmana en una roda de premsa amb el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, i el cap de projectes de la consultora d’RSC i sostenibilitat de l’Univers BOMOSA, José Gismero.
Per elaborar l’estudi, els tècnics de BMS Consultoria Estratègica van analitzar diverses variables, entre les quals destaca l’enllumenat públic, el consum dels edificis comunals i la flota dels vehicles de la parròquia i els seus respectius viatges. En total, s’ha constatat que, en xifres absolutes, les tones d’emissions de CO2 generades va descendir de les 564,09 tones l’any 2019 a les 467,09 tones l’any 2022, un total de 97 tones de CO2.
“Aquest percentatge de reducció és força significatiu. Reduir la petjada de carboni no només representa beneficis pel medi ambient; també significa un estalvi econòmic important, ja que els diners que no es destinin al consum de gasoil poden redistribuir-se envers altres iniciatives”, va expressar José Gismero a la roda de premsa.
De cara a properes accions, i per fer camí cap a la neutralitat en carboni, BMS Consultoria Estratègica ha proposat disminuir les emissions als edificis comunals que més energia consumeixen, com per exemple l’edifici del Molí i el centre de congressos, aplicar la tecnologia LED a la totalitat de l’enllumenat públic, produir electricitat per mitjà dels panells fotovoltaics com la instal·lació del Centre de Congressos, i racionalitzar la mobilitat dels vehicles comunals mentre es va portant a terme una substitució progressiva dels vehicles de combustió en favor dels elèctrics.